A vezetés szabadsága alapvető fontosságú a mindennapi életünkben. A jogosítvány elvétele pedig komoly negatív hatással lehet a munkánkra, a családi életünkre vagy akár a személyes életünkre. 

Ha a te esetedben is jogosítvány bevonására került sor, nem kell aggódnod, hiszen lehetőséged van a visszaszerzés útjára lépni. Ebben a cikkben segítünk megérteni, hogy a jogosítványod visszaszerzése nem csak a mobilitásodat állíthatja vissza, de lehetőséget ad egy felelősségteljesebb és biztonságosabb vezetési stílus kialakítására is.

A legfontosabb kérdések, amelyekre biztosan választ kapsz:

 • A jogosítvány elvételének jogszabályi háttere
 • A jogosítvány elvételének esetei
 • A jogosítvány elvétel elleni fellebbezés
 • Bevont jogosítvány visszaszerzése
 • Tanácsok és tippek a biztonságos vezetésért

Megtudhatod, hogy hogyan tudunk mi, az UNI Autósiskolánál hozzájárulni a jogosítványod visszaszerzéséhez. 

A jogosítvány elvételének jogszabályi háttere

Az elmúlt években a magyar jogszabályok szerint változások történtek a jogosítvány elvételével és visszaszerzésével kapcsolatban, a közúti biztonság javítása érdekében. A jogosítvány elvétele jogszabály által szigorúbb feltételeket támaszt az újrakezdőknek, bevezetve rehabilitációs programokat és újraértékelő vizsgákat is egyes esetekben. 

A szigorítások célja, hogy csökkentsék a súlyos közlekedési szabálysértések számát és elősegítsék a felelős vezetési magatartást. A visszaszerzés folyamata is változott, gyakran szigorúbb követelményeket és eljárásokat tartalmaz, hogy garantálják az utak biztonságát.

A jogosítvány elvételével és visszaszerzésével kapcsolatos szabályokat és eljárásokat többnyire a következő magyar jogszabályok és rendeletek tartalmazzák:

Kérjük, vedd figyelembe, hogy az aktuális jogszabályok és rendeletek változhatnak, és új jogszabályok is bevezetésre kerülhetnek. A legfrissebb információkért érdemes ellenőrizni a legújabb jogszabályi frissítéseket vagy konzultálni egy jogi szakértővel.

A jogosítvány elvételének esetei

A közúti biztonság megőrzése érdekében különféle esetekben előfordulhat, hogy egy vezető jogosítványát ideiglenesen vagy véglegesen bevonják. A jogosítvány elvétel súlyos intézkedés, melynek célja, hogy megvédje az úton lévőket és elősegítse a felelősségteljes közlekedési kultúrát. Az alábbiakban néhány olyan helyzetet és eseményt ismertetünk, melyek a jogosítvány elvételéhez vezethetnek.

A jogosítvány bevonásának okai a következők lehetnek: 

 • Jogosítvány elvétele ittas vezetésért
 • Körözés alatt álló vagy hamis jogosítvány
 • Közúti veszélyeztetésért jogosítvány bevonása 
 • Jogosítvány bevonása pontok miatt 
 • Jogosítvány elvétele gyorshajtás miatt 
 • Jogosítvány bevonása egészségügyi okokból

1. Jogosítvány elvétele ittas vezetésért

Az ittas vezetés súlyos közlekedési szabálysértés, amely azonnal a jogosítvány elvételéhez vezethet. Az ittas járművezetés szabálysértését a jogszabályok komolyan büntetik, és a vezetőknek tudomásul kell venniük, hogy a jogosítvány elvétele ittas vezetésért nem csak a jogosítvány elvesztésével jár, hanem más súlyos következményekkel is.

A visszaeső ittas vezető büntetése még súlyosabb lehet, beleértve hosszabb időtartamú jogosítvány elvételt vagy akár börtönbüntetést is. Az ittas vezetésért a börtönbüntetés ugyanis nem ritka, különösen abban az esetben, ha a járművezetés balesethez vezetett.

Az alkoholos befolyásoltság alatt álló járművezetés határértékeinek túllépése szerint változhat a jogosítvány elvételének időtartama is. Az, hogy az ittas vezetésért mennyi időre veszik el a jogosítványt, függhet a vezető által elfogyasztott alkohol mennyiségétől és a vele járó kockázatoktól. Azonban enyhítő körülményeket is figyelembe vehetnek a hatóságok, bár ezek a körülmények ritkák. 

A járművek vezetése során az alkoholos befolyásoltság mértékét és a kapcsolódó büntetéseket az alábbiakban részletezzük. 

Gépi meghajtású járművek esetén a következő határértékek vannak hatályban:

 • 0,30 gramm/liter véralkohol vagy 0,15 milligramm/liter levegőalkohol koncentráció felett: szabálysértés, 30.000 – 100.000 Ft közötti közigazgatási bírság, a jogosítvány megtartása.
 • 0,50 gramm/liter véralkohol vagy 0,25 milligramm/liter levegőalkohol koncentráció felett: bűncselekménynek minősül, ami súlyosabb büntetéseket von maga után.

2. Körözés alatt álló vagy hamis jogosítvány elvétele

A jogosítvány bevonásának egyik fontos oka a hamis vezetői engedélyek és a körözés alatt álló jogosítványok jelenléte. A következőkben bemutatjuk, milyen szankciókkal jár ezeknek az eseteknek a felfedezése és mi a bevonás menete:

Hamis jogosítvány

A hamis jogosítvány súlyos következményekkel járhat, többek között:

 • A hamis jogosítvány birtoklása jelentős büntetéseket von maga után, beleértve börtönbüntetést és magas pénzbírságokat.
 • A hamis jogosítvány azonnali bevonást eredményez.
 • Ezen túlmenően, a hamis dokumentum birtoklása más jogi következményeket is vonhat maga után, beleértve a további bűncselekményekért való felelősségre vonást.

Körözés alatt álló jogosítvány

A körözés alatt álló jogosítványok esete komplex és komoly következményekkel járhat:

 • A körözés alatt álló jogosítvány felfedezésekor az azonnali bevonásra kerül, és a birtoklóját a hatóságok előállíthatják.
 • A körözött jogosítvány birtoklása büntetőjogi felelősségre vonhatja az illetőt, beleértve a lehetséges börtönbüntetést is.
 • Ezen kívül, aki körözés alatt álló vezetői engedélyt birtokol, nehezen vagy egyáltalán nem kaphatja vissza a jogosítványát a jövőben.

Az ilyen típusú vétségek komolyak és súlyos következményekkel járnak, így a legjobb elkerülni a hamis vagy körözött jogosítványok birtoklását minden körülmények között.

3. Közúti veszélyeztetésért jogosítvány bevonása

A közlekedés biztonsága prioritás, és a közúti veszélyeztetés súlyos következményekkel járhat, beleértve a jogosítvány bevonását. Ebben a fejezetben ismertetjük, mikor és miért veszik el a jogosítványt közúti veszélyeztetésért.

A közúti veszélyeztetés fogalma

A közúti veszélyeztetés azt jelenti, hogy egy járművezető olyan magatartást tanúsít, ami veszélyezteti mások biztonságát az úton. Ez lehet a megengedett sebességkorlát átlépése, figyelmetlen vezetés, vagy más, a közlekedési szabályok megsértéséből eredő veszélyhelyzet létrehozása.

A közúti veszélyeztetés mikor minősül szabálysértésnek?

A közúti veszélyeztetés szabálysértésnek minősül, amikor a veszélyeztetés mértéke nem éri el a bűncselekmény kategóriát, de mégis súlyosan veszélyezteti az úton közlekedőket.

A közúti veszélyeztetés bizonyítása

A közúti veszélyeztetés bizonyítása során a hatóságoknak meg kell határozniuk, hogy a járművezető cselekedetei ténylegesen veszélyeztették-e mások biztonságát. A bizonyításhoz tanúvallomások, kamerák felvételei vagy egyéb bizonyítékok szükségesek.

A Jogosítvány bevonása és következmények

Ha a közúti veszélyeztetés bizonyított, a következő lépések történhetnek:

 • A járművezető jogosítványát ideiglenesen vagy véglegesen bevonhatják.
 • A vezetőt jelentős pénzbírságokkal is sújthatják.
 • Súlyos esetekben bírósági eljárás is indulhat a vezető ellen, amely további büntetéseket vonhat maga után.

A közúti veszélyeztetés súlyos következményekkel jár, és minden járművezetőnek tudatában kell lennie ezeknek a következményeknek és mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje az ilyen típusú vétségeket.

4. Jogosítvány bevonása pontok miatt

A jogosítvány bevonása pontok miatt egy komoly eljárás, ami akkor léphet életbe, amikor egy vezető túllépi a megengedett számú büntetőpontot. Ez az eljárás annak érdekében alakult ki, hogy csökkentsék a közúti baleseteket és elősegítsék a biztonságos vezetési gyakorlatokat. Lássuk részletesebben, hogy ez mit jelent, és mikor és hogyan következhet be.

Magyarországon a “pontosító rendszer” a Közúti Közlekedési Törvény része. A jogosítvány elvétele pontok miatt Magyarországon a következőképpen történik:

 • Ponthatár: Magyarországon a vezetőknek legfeljebb 18 büntetőpontot szabad összegyűjteniük egy 24 hónapos időszak alatt. Amennyiben a vezető eléri ezt a ponthatárt, a hatóságok megkezdhetik az eljárást a jogosítványának bevonására. Az első figyelmeztetést a vezető 12 pont elérése után kapja. 
 • Pontok elévülése: A jogosítványnál a pontok elévülése az összegyűjtött büntetőpontok törlését jelenti egy bizonyos idő elteltével. Magyarországon a büntetőpontok 24 hónap alatt évülnek el. Ez azt jelenti, hogy ha egy vezető nem gyűjt össze 18 pontot ezen időszak alatt, a pontjai törlődnek.
 • Pontok ellenőrzése: A pontok ellenőrzése lehetővé teszi egy vezető számára, hogy megtudja, hány büntetőpontja van. Ezt megteheti például a rendőrség honlapján keresztül vagy egy közlekedési hatóságnál.
 • Jogosítvány bevonása pontok miatt: Ha egy vezető túllépi a 18 büntetőpontot, a hatóságok jogosítványának bevonására vonatkozó eljárást indítanak, ami vezetési tilalomhoz vezet. Ezt követően a vezetőnek újra kell vizsgáznia, hogy jogosítványát visszaszerezze.

Fontos megjegyezni, hogy a pontszám és a büntetések súlyossága függ a szabálysértés jellegétől és súlyosságától. A vezetőket arra ösztönzik, hogy mindig tartsák be a közlekedési szabályokat, hogy megőrizzék jogosítványukat és biztonságosak maradjanak az utakon.

5. Jogosítvány elvétele gyorshajtás miatt

A közlekedés biztonsága egy központi kérdés és a gyorshajtás egy olyan szabálysértés, amely jelentősen növeli a balesetek kockázatát. Alább ismertetjük, hogy mikor és hogyan történhet ez, valamint milyen következményekkel jár.

Mikor történhet meg a jogosítvány elvétele gyorshajtás miatt?

 • Súlyos gyorshajtási vétségek: A jogosítvány bevonása gyorshajtás miatt akkor történhet, ha a vezető jelentősen túllépi a megengedett sebességhatárt. A konkrét sebességtúllépés, amely jogosítvány elvételhez vezethet, változhat, de általában akkor alkalmazzák, amikor a vezető jelentősen, például 50 km/h-val vagy annál nagyobb mértékben lépi túl a megengedett sebességet.
 • Ismételt szabálysértések: Azok a vezetők, akik többször is büntetést kapnak gyorshajtás miatt egy meghatározott időszakban, szintén veszélyeztethetik jogosítványukat. Ismételt szabálysértések esetén a hatóságok nagyobb valószínűséggel vonják be a jogosítványt.

Mik a következményei?

 • Vezetési tilalom: Ilyen esetben a vezetői engedély elvételének legfontosabb következménye a vezetési tilalom. Ebben az időszakban a vezetőnek nem szabad járművet vezetnie, különben további szankciókkal sújtható.
 • Büntetőpontok: A gyorshajtás miatti jogosítvány elvétele előtt gyakran jelentős mennyiségű büntetőpontot is felhalmoznak a vezetők, ami ronthatja az összesített pontszámukat, és közelebb viheti őket a jogosítványuk elvételéhez. 
 • Pénzbüntetések és jogi következmények: A jogosítvány elvétele mellett a vezetőket gyakran jelentős pénzbírságokkal is sújtják, és akár bírósági eljárás is várhat rájuk.
 • Újra vizsgázás: A vezetőnek nagy valószínűséggel újra kell vizsgáznia a jogosítvány visszaszerzéséhez, ami időigényes és költséges lehet.

Az összes közlekedő biztonsága érdekében fontos, hogy minden vezető tiszteletben tartsa a sebességhatárokat és a többi közlekedési szabályt, hogy megőrizze jogosítványát és elkerülje a jogosítvány bevonásának súlyos következményeit.

6. Jogosítvány bevonása egészségügyi okokból

A jogosítvány bevonása egészségügyi okokból egy rendkívül fontos intézkedés, amelynek célja, hogy megvédje a közlekedők biztonságát az utakon. A következőkben bemutatjuk, hogy mikor és miért történhet meg a jogosítvány bevonása betegség miatt, valamint ennek milyen következményei lehetnek.

Mikor történhet jogosítvány bevonása egészségügyi okokból?

A jogosítvány bevonása egészségügyi okokból általában akkor következik be, amikor egy személy olyan egészségügyi állapottal rendelkezik, ami jelentősen befolyásolhatja a biztonságos vezetésre való képességét. A betegségek spektruma széles lehet, itt bemutatunk néhány specifikus esetet:

 • Epilepszia: A jogosítvány bevonása epilepszia miatt gyakori gyakorlat, mivel az epilepsziás rohamok hirtelen és előre nem jelezhető megjelenése komoly veszélyt jelenthet az úton. A jogosítvány visszaszerzéséhez a betegnek bizonyítania kell, hogy a rohamok megfelelően kontrollálhatók gyógyszerekkel vagy más módon.
 • Súlyos látási vagy hallási problémák: Azoknak az embereknek, akiknek súlyos látási vagy hallási problémáik vannak, szintén bevonhatják a jogosítványát, mivel ezek a problémák befolyásolhatják a vezető reakcióidejét és ítélőképességét.
 • Súlyos mentális egészségügyi problémák vagy neurológiai betegségek: Olyan állapotok, amelyek befolyásolhatják a biztonságos vezetést, például súlyos depresszió, pszichózis vagy egyéb neurológiai betegségek, jogosítvány bevonáshoz vezethetnek.

Mik a következményei?

 • Vezetési tilalom: Az egyik legnyilvánvalóbb következmény a vezetési tilalom, ami azt jelenti, hogy az adott személynek legalább ideiglenesen le kell mondania a vezetésről.
 • Orvosi vizsgálatok és kezelések: A jogosítvány visszaszerzéséhez a személynek orvosi vizsgálatokon és esetleg kezeléseken kell átesnie, hogy bizonyítsa, képes biztonságosan vezetni.
 • Jogosítvány újraszerzése: A jogosítvány bevonása után, a személynek lehetősége van arra, hogy egy későbbi időpontban újra megszerezze azt, feltéve, hogy teljesíti az egészségügyi és egyéb követelményeket.
 • Társadalmi és gazdasági következmények: A jogosítvány bevonása betegség miatt társadalmi és gazdasági következményekkel is járhat, beleértve a munkába járással, a személyes mobilitással és az életminőséggel kapcsolatos problémákat.

A vezetői engedély helyszíni elvétele

A vezetői engedély helyszíni elvétele azt jelenti, hogy a rendőrök azonnal, a helyszínen bevonják egy személy jogosítványát bizonyos körülmények között. 

A következőkben ismertetjük a vezetői engedély helyszíni elvételének leggyakoribb eseteit:

 • Gyorshajtás: Súlyos gyorshajtási vétségek esetén a rendőrök a helyszínen elvehetik a vezetői engedélyt.
 • Ittas vezetés: Ha a vezető alkohol vagy drog hatása alatt áll, a rendőrök azonnal elvehetik a jogosítványt.
 • Veszélyes vezetés: Agresszív vagy veszélyes vezetési magatartás, mint például a követési távolság be nem tartása vagy vörös lámpánál történő áthaladás is okozhatja a jogosítvány azonnali elvételét.

Ezen esetekben a vezetői engedély helyszíni elvétele a közlekedésbiztonság érdekében történik, hogy megakadályozza az illetőt további veszélyeztető magatartásban.

A jogosítvány elvétel elleni fellebbezés

A jogosítvány elvétel ellen fellebbezni többféle módon lehet. Először is, az érintettnek meg kell vizsgálnia a bevonás okait és indokait. Ezt követően, a következő lépéseket teheti:

 1. Ellenőrzés és fellebbezés: Kifogásolhatod a döntést formális jogosítvány bevonása elleni fellebbezés keretében, amelyben bemutatod az ellenérveidet és bizonyítékaidat.
 2. Kérelem benyújtása: Benyújthatsz egy jogosítvány bevonása elleni kérelmet, amelyben kéred a döntés felülvizsgálatát és indoklod, hogy miért lenne jogos a visszaállítás.
 3. Jogi tanácsadás: Jogi segítséget is igénybe vehetsz, hogy erősebb alapot biztosíts a fellebbezésednek.

Ezek a lépések lehetővé teszik az érintett számára, hogy megfelelően képviselje magát a fellebbezési folyamatban.

Bevont jogosítvány visszaszerzése

A jogosítvány elvétele sokszor jelentős kihívás elé állítja az embereket, hiszen korlátozza őket a mindennapi közlekedésben. Szerencsére a jogrendszer biztosít lehetőségeket a bevont jogosítvány visszaszerzésére, lehetővé téve az érintettek számára, hogy újra a volán mögé ülhessenek, természetesen bizonyos feltételek teljesítése után.

 • Utánképzés: Az elvett jogosítvány visszaszerzéséhez általában egy speciális utánképzési programon kell részt vennie az érintettnek. Ez a program felkészíti a vezetőket arra, hogy biztonságosabb és felelősségteljesebb módon vezessenek.
 • Újravizsgázás: Az utánképzés teljesítése után, bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az érintettnek újra kell vizsgáznia mind KRESZ-ből, mind gyakorlati vezetésből. Ez különösen akkor lehet érvényes, ha a jogosítvány elvételének oka súlyos szabályszegés vagy ismételt jogsértések voltak.
 • Orvosi alkalmasság: Egyes esetekben, különösen, ha a jogosítvány elvételének oka valamilyen egészségügyi probléma, az érintettnek újra meg kell felelnie az orvosi alkalmassági vizsgálaton is. 

Az érintetteknek érdemes tisztában lenniük ezekkel a lehetőségekkel, és megtenni a szükséges lépéseket a jogosítványuk mielőbbi visszaszerzése érdekében. A folyamat időigényes lehet, de a megfelelő hozzáállással és felkészüléssel a bevont jogosítvány visszaszerzése egy elérhető cél lehet.

Az utánképzés menete

A magyar jogrendszerben a jogosítvány elvétel utáni utánképzés egy speciálisan kialakított, átfogó képzési program, amely két fő szakaszból áll: a feltárásból és egy utánképzési programból. Ennek a programnak a célja nem csupán a vezetői ismeretek frissítése, hanem egy újfajta, biztonságosabb és felelősségteljesebb vezetői hozzáállás kialakítása is.

Következzen egy részletes áttekintés arról, hogy milyen lépésekből és elemekből áll ez az utánképzés, és hogyan segítheti az érintett vezetőket abban, hogy újra a volán mögé ülhessenek.

1. Feltárás

Ez az első lépés az utánképzésben, ahol egy egyéni konzultációs folyamat keretében az érintett vezető múltbéli vezetési szokásait, hozzáállásait és esetleges hibáit elemezik, hogy egyértelmű képet kapjanak azokról a területekről, ahol fejlesztésre, vagy változásra van szükség. A feltárás célja, hogy azonosítsák a vezetői hozzáállás és viselkedés esetleges problémás területeit, amelyek javítása segíthet a biztonságosabb vezetésben a jövőben.

2. Utánképzési programok

A feltárás után megállapítják, hogy kinek melyik programon kell részt vennie, amely minden esetben magába foglal egy sor specifikus foglalkozást vagy modult, amelyek célja, hogy az érintettek javítsanak vezetői készségeiken és hozzáállásukon a következő témakörök mentén:

 1. Program: A közlekedési képzettség, közlekedési szabályok, vezetéselmélet hiányosságainak megszüntetésére, fejlesztésére irányuló elméleti foglalkozás.
 2. Program: A közlekedési képzettség, kultúra és magatartás fejlesztése, a hiányosságok és hibák megszüntetését célzó járművezetési gyakorlati foglalkozás.
 3. Program: A közlekedési szabályok megtartását célzó csoportos foglalkozás.
 4. Program: A közlekedési magatartás javítását célzó csoportos foglalkozás, a súlyos balesetet okozó, illetőleg a visszaeső személyek programja.
 5. Program: Az „enyhén ittas vezetők” foglalkozása.
 6. Program: A „közepesen ittas vezetők” foglalkozása.
 7. Program: A „súlyosan ittas, vagy visszatérő ittas vezetők” foglalkozása.

A foglalkozások célja, hogy a résztvevők egy komplex és átfogó képet kapjanak a biztonságos vezetésről, és felkészüljenek arra, hogy újra felelősségteljes és törvénytisztelő vezetőkké váljanak. 

Az UNI Autósiskolánál van lehetőséged online KRESZ felkészítésre! Ha szükségessé vált az utánképzésed és biztosra akarsz menni a KRESZ felmérésen / vizsgán, akkor ajánljuk figyelmedbe az Online Utánképzés KRESZ Felkészítés szolgáltatásunkat.

Tanácsok és tippek a biztonságos vezetésért

A jogosítvány elvesztésének elkerülése és a biztonságos vezetés összefügg egymással. A következő tanácsok és tippek segíthetnek abban, hogy biztonságosan és törvényt követően vezess:

 • Sebességkorlátozások betartása: Tartsd be a sebességkorlátozásokat, és alkalmazkodj a forgalmi viszonyokhoz!
 • Alkohol- és drogfogyasztás kerülése: Soha ne vezess ittas vagy bódult állapotban! Mindig ismerd meg a helyi törvényeket az alkohollal és drogokkal kapcsolatban, és tartsd be azokat!
 • Biztonsági öv használata: Mindig kösd be a biztonsági övet, és bizonyosodj meg róla, hogy az utasaid is bekötik!
 • Mobiltelefon használatának kerülése: Kerüld el a mobiltelefon használatát vezetés közben! Soha ne írj SMS-t vagy böngéssz az interneten vezetés közben!
 • Megfelelő követési távolság tartása: Tarts megfelelő követési távolságot más járművektől, hogy elkerüld a hirtelen fékezéseket és az ütközéseket!
 • Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás: Soha ne vezess fáradtan vagy alváshiányos állapotban! Tervezz be rendszeres pihenőket hosszabb távú úton!
 • Megfelelő állapotban lévő járművel való közlekedés: Gondoskodj arról, hogy a járműved megfelelő műszaki állapotban legyen! Rendszeresen ellenőrizd a gumiabroncsok állapotát, a fékek működését és a lámpák világítását!
 • Környezettudatos vezetés: Gyakorolj környezettudatos vezetési technikákat, mint például a fokozatos gyorsítás és a motor leállítása hosszabb várakozásnál.
 • Utasbiztonság: Ügyelj arra, hogy az utasaid is betartsák a biztonsági előírásokat és szabályokat! Ne engedd, hogy az utasaid zavarjanak vezetés közben!
 • Előrelátó vezetés: Gyakorolj előrelátó vezetést! Figyelj a közlekedési táblákra és a forgalmi helyzetre, és próbálj meg előre látni a lehetséges veszélyeket.
 • Képzés és továbbképzés: Részt vehetsz vezetéstechnikai tréningeken vagy frissítheted tudásod egy vezetéstechnikai tanfolyamon.

A fenti tanácsok és tippek betartása segíthet abban, hogy biztonságban tudhasd magadat és másokat az utakon, és elkerüld a jogosítvány elvesztését.

Gyakran ismételt kérdések

Miért vehetik el a jogosítványt?

A jogosítványt elvehetik többek között ittas vezetésért, körözés alatt álló vagy hamis jogosítvány birtoklása esetén, közúti veszélyeztetésért, büntetőpontok miatt, gyorshajtás miatt, illetve egészségügyi okokból adódóan. 

Ittas vezetésért mennyi időre veszik el a jogosítványt?

Az, hogy ittas vezetésért mennyi időre veszik el a jogosítványt, függhet a vezető által elfogyasztott alkohol mennyiségétől és a vele járó kockázatoktól. Azonban enyhítő körülményeket is figyelembe vehetnek a hatóságok, bár ezek a körülmények ritkák.

Mi számít közúti veszélyeztetésnek?

A közúti veszélyeztetésnek számít, amikor egy sofőr olyan viselkedést mutat, amely veszélybe sodorhatja önmagát és másokat az utakon. Ilyen lehet például a sebességhatár túllépése, az ittas vezetés, az összpontosítás hiánya vezetés közben, vagy bármely más közlekedési szabályok megszegéséből adódó veszélyes helyzet kialakulása.

A jogosítványt milyen egészségügyi okokból vonhatják be?

A jogosítványt olyan egészségügyi okokból vonhatják be, mint súlyos látásproblémák, bizonyos pszichiátriai állapotok, vagy egyéb olyan egészségügyi problémák, amelyek jelentősen befolyásolják a vezető képességét és reakcióidejét.

Hány pont után vehetik el a jogosítványt?

Magyarországon a vezetőknek legfeljebb 18 büntetőpontot szabad összegyűjteniük egy 24 hónapos időszak alatt. Amennyiben a vezető eléri ezt a ponthatárt, a hatóságok megkezdhetik az eljárást a jogosítványának bevonására. Az első figyelmeztetést a vezető 12 pont elérése után kapja. 

Mikor veszik el a jogosítványt gyorshajtásnál?

Magyarországon a jogosítvány elvételének esélye gyorshajtás esetén függ a túllépés mértékétől és a szabálysértés körülményeiről. Általában, ha valaki jelentősen meghaladja a megengedett sebességkorlátot, különösen lakott területen, fennáll a lehetősége, hogy elvehetik a jogosítványát. A pontos határok és következmények a hatályos jogszabályokban találhatók meg.

Az utánképzés kötelező?

Magyarországon a jogosítvány bevonása után előírható egy kötelező utánképzés, melynek célja, hogy javítsa a vezető ismereteit és készségeit, valamint megelőzze a jövőbeni szabálysértéseket. A pontos részletek az adott eset körülményeitől és a vonatkozó jogszabályoktól függhetnek.

Mi az utánképzés menete?

A magyar jogrendszerben a jogosítvány elvétel utáni utánképzés egy speciálisan kialakított, átfogó képzési program, amely két fő szakaszból áll: a feltárásból és egy utánképzési programból. A feltárás célja, hogy azonosítsák a vezetői hozzáállás és viselkedés esetleges problémás területeit, amelyek javítása segíthet a biztonságosabb vezetésben a jövőben. A feltárás után megállapítják, hogy kinek melyik programon kell részt vennie. 

Hogyan érdemes felkészülni az utánképzésre?

A legtöbb személy, akit eltiltanak a vezetéstől, már hosszú évek vagy évtizedek óta nem vett részt KRESZ tanfolyamon. A jogosítványszerzéskor megszerzett elméleti tudás az évek során átalakul gyakorlati tudássá. Ez azt jelenti, hogy bár egyre gyakorlottabbak és magabiztosabbak vagyunk a közutakon, az elméleti KRESZ tudásunk folyamatosan kopik. Márpedig, ha valakinek utánképzésen kell részt vennie, olyan naprakész tudással kell rendelkezzen, mint aki most sétált ki egy sikeres KRESZ vizsgáról.

Ajánljuk figyelmedbe az Online Utánképzés KRESZ Felkészítés szolgáltatásunkat, ahol 10 óra alatt felfrissítheted KRESZ tudásodat.